Istoricul Parohiei Şorogari

Istorie Decembrie 12, 2012

Legenda : Satul Sorogari ia fiinţă în anul 1700 şi îşi are obârşia de la un arendaş al moşiei Golia din Iaşi cu numele Sorogaru.
Istoric : Biserica filială din satul Sorogari cu hramul Sfânta Muceniţă Varvara se afla la marginea satului la nord-est. La început a fost o biserică din bârne de lemn fondată de către călugării greci de la mănăstirea Golia din Iaşi în anul 1725, la stăruinţa lui Constantin, vechi protopsalt al Mitropoliei Moldovei şi Sucevei.

Biserica a fost reparată în anul 1830 de către Ştefan Guriţa, fost arendaş al moşiei Golia. Ajunsă într-o stare de ruină, s-a zidit din nou din cărămidă şi piatra pe temelia vechii biserici şi a fost acoperită cu tablă, sub formă de corabie, cu ajutorul bănesc al enoriaşilor satului Sorogari, în frunte cu epitropul Leon G. Coroi şi a donaţiilor acordate de Mitropolia Moldovei şi Sucevei, în timpul PC. Paroh Arhimandrit Mina Prodan. A fost târnosita pe 14 noiembrie 1925 în vremea PC  Paroh Gheorghe Rotaru.

În anul 1937 Biserica a fost complet renovată, făcându-se pictura pe pereţi şi vopsindu-se în interior cu cheltuiala Epitropului din acea vreme Gheorghe Coroi, ctitor la acea dată al acestui sfânt locaş. În această calitate a reparat din nou complet Biserica în anul 1943 în urma stricăciunilor provocate de cutremurul din anul 1940 şi a fost resfintita pe 5 septembrie 1943, în timpul PC Paroh Gheorghe Coteţ.
Războiul crunt din anul 1944 a zguduit puternic sfântul locaş, satul fiind în zona frontului. Cu ajutorul bănesc al epitropului Gheorghe Coroi, a enoriaşilor satului Sorogari şi cu contribuţiile credincioşilor din satele învecinate, la stăruinţa PC Paroh Constantin Tuchel, s-au terminat reparaţiile interioare şi exterioare şi s-a sfinţit pe 7 septembrie 1947, de către un sobor de 6 preoţi.
Menţionăm că în afară de toate toate obiectele sfinte necesare cultului ortodox, s-au mai făcut în interior 3 picturi mari, pe pereţi, în ulei: Sfânta Muceniţă Ecaterina, Cuvioasa Parascheva şi Rugăciunea lui Iisus în grădina Ghetsimani, alături de cele două existente : Sfântul Mucenic Gheorghe şi Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.
Din anul 1982 şi până în anul 1995 preot paroh a fost PC Petrică Lehaci, cel care a schimbat tabla de pe acoperiş şi a consolidat Biserica cu contraforţi în dreptul Sfântului Altar.  Din anul 1995 până în 2005 preot paroh a fost PC Danut Rotaru , iar din anul 2005 Parohia Sfânta Muceniţă Varvara capăta forma juridică de sine stătătoare, desprinzându-se de parohia Dorobanţ şi având ca preot paroh pe PC Daniel M. Nohai.
Cimitirul se afla în curtea Bisericii.